top of page

Hz. Hamza Kimdir ?

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Allah'ın Aslanı Hz. Hamza (s.a.v)


⚫ kendisi peygamberimizden 1 yaş büyüktür. peygamberimizin süt annesi olan Ebu Lehebin cariyesi Süveybe' den Hz. Hamza' da emmiştir bu sebeple efendimizle süt kardeştir. Peygamberimize hem anne tarafından hem baba tarafından akrabadır. Cesaretli ve çok kuvvetlidir.


⚫Ebu Cehil ve müşriklerin efendimiz ve inanlara eziyet ettiği bir günde avdan dönen Hz. Hamza orada bulanlara meydan okuyarak "Geceleri çölde yalnız başıma kaldığımda anladım. Allah o kadar büyüktür ki; dört duvar arasına sığmaz." diyerek Müslüman oluşunu herkese duyurmuştur.



⚫ Hz. Hamza Uhud savaşında Efendimizin sözünü dinleyip okçular tepesini terk etmeyip efendimizi koruyanlar arasındadır. Ayrıca müslümanları cesaretlendirmek için meydana inen Hz. Hamza Hindu'nun kiraladığı Vahşi isimli köle tarafından şehit edilmiştir. Hz. Hamza' nın şehadetinden büyük üzüntü duyan Efendimiz, "Hiç kimse senin kadar musibete uğramamıştır ve uğramayacaktır. Beni bunun kadar öfkelendiren bir şey olmamıştır. Eğer yas tutmak gerekseydi sana yas tutardım." diyerek üzüntüsünü belirtmiştir. Hz. Muhammed amcasının katili olan Vahşi'yi daha sonra affetmiştir.


⚫ Ali İmran Süresinin 169-170 ayetleri ise Hz. Hamza' nın şehadetinin ardından nüzul olmuştur. "Allah yolunda öldürülenlere sakın ölü zannetmeyin. Bilakis onlar diridirler. Allah’ın lütuf ve kereminden kendilerine verdikleriyle sevinçli bir halde Rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar. Arkalarından gelecek ve henüz kendilerine katılmamış olan şehid kardeşleri için de hiçbir keder ve korkunun bulunmadığı müjdesinin sevincini duymaktadırlar."


Hz. Hamza' nın Sözleri

Gözümün gördüğü hiçbir şeyden korkmam.
Mütevazı olanı Allah yüceltir, kibirli olanı Allah alçaltır.
Akıl, senin için iyi ve yeminli bir dosttur. Bilgi, senin için çok merhametli bir kardeştir.
Beni düşmanımın kötülüğü değil, dostumun sinsiliği korkutur!
bottom of page